Couscous

2020.04.24

Sousse koszos utcáin barangolva arra gondoltam, hogy kell lennie ebben az országban olyan csodának, ami miatt tényleg megéri Afrikába utazni. Így egy helyi idegenvezetővel sivatagi útra indultunk, melynek első napja gyönyörű  látványban részesített minket és egy különleges gasztro élménnyel gazdagodtunk. Nem szeretnék hálátlannak tűnni, hiszen az utazást ajándékba kaptam, melynek apropója maradjon az én titkom, de ami ez után következett, az sokkal menőbb élmény volt. 

3 nap a sivatagban... Nem nagyon emlékszem milyen elképzeléseim lehettek arról a rengeteg, egybefüggő homokról az utazás előtt, de azt biztosan tudom, hogy pozitív értelemben véve túlszárnyalta a valóság a képzeletet. Ez egy igazi kaland és Te se hagyd ki, ha teheted. Mikor már több sivatagban is jártál és van összehasonlítási alapod, akkor tudod megérteni mind azt, amit a fotók nem láttatnak számodra a távolból, hiszen mind olyan egyformának tűnnek. A tevegelést nem ismételném meg, de a Szahara bársonyos homokján újra szívesen taposnék. 


Couscous első szaglásra


Végre megérkeztünk egy sivatagi kis pihenő helyre. A helyiek már vártak bennünket, táncoltak és kuszkuszt főztek. Nagy szerepe van itt a közös étkezésnek. 

Utólag visszagondolva, talán nem ez a legjobb módja annak, hogy megszeresd a kuszkuszt. A közel 50 C-ban (zárt helyiségben) egy jó nagy kuszkusz főző edényben fűszerezték az ételt, ahonnan a bárány hús különleges illata képtelen volt távozni. Eztán átszedték az egészet egy nagy, lapos (legalább 25 fős) tálba, amit az asztal közepén elhelyeztek. Szétterítették rajta a kuszkuszt, majd annak közepére púpozták a bárány húst és a zöldségeket. Kézzel fogyasztottuk, körbeülve a tálat azon melegében.

Az óta már sokszor fogyasztottuk ezt az ételt itthon és állíthatom, hogy mennyei az elviselhetetlen hőség kísérete nélkül. Rengeteg változata létezik. Készítheted paradicsomos vagy harissa (csípős paprika krém) alappal, tehetsz bele zöldségeket és húst is, ha egy igazán tartalmas egy tál ételre vágysz. Mivel az előző blog bejegyzésben a lecsó csípős volt, a kuszkuszhoz receptje nem tartalmaz harissat. 


Olvasd el mielőtt belevágsz...

  • A kuszkusz pillanatok alatt elkészül, nem szükséges speciális főzőedényre beruháznod. 
  • Nem szégyen, ha nem rajongsz a csípős paprikáért, bátran hagyd el, mert attól még kiválóan érvényesül a zöldségek érett ízkombinációja
  • Vigyázz, ne hogy olyan sokáig főzd, hogy elfogy a folyadék az aljáról és odakap az étel, mert akkor keserű lesz a padlizsánod. 

.