Lassú kontra gyors felszívódású szénhidrátok 1.rész

2019.05.06

Melyiket mikor fogyasszam?

Néha olyan érzésünk lehet, hogy nem igazodunk ki az egészséges alapanyagok tucatjai között.  Vizsgáljuk a címkéken a kalória értéket, hogy ügyeljünk az elhízásra. De valóban a kalória érték számolgatása segít nekünk ebben? A napi szénhidrát szükségletet befolyásolják a nem, kor és testtömeg tényezők, a mozgás stb. Elsőre talán nehéz lehet megértenünk, hogy a szénhidrát "milyensége" hatással lehet a fizikumunkra, a vitalitásunkra. Pedig ez így van. Ha csak az ételek kalória értékét lenne fontos nyomon követnünk, akkor elmondhatnánk, hogy ebből a szempontból ugyan azt jelentené, ha elfogyasztunk egy banánt és egy szelet csokoládét. De persze tudjuk, hogy ez nem így van. 

Külön kell választanunk a lassú és a gyors felszívódású ételeket, melyeket nem mindegy, hogy a nap mely szakában fogyasztunk el. A lassú felszívódású szénhidrátok fokozatosan és egyenletesen adagolják szervezetünknek az energiát, ez által kiegyensúlyozottabbá válunk, inzulinszintünk nem produkál kilengéseket. A gyors felszívódású ételek ezzel szemben éhségérzetet, rosszullétet válthatnak ki a nap folyamán, így igyekezzünk ezekből minél kevesebbet fogyasztani. Ezen a ponton pedig kanyarodjunk vissza az egészséges alapanyagokhoz. Ha valaki ugyan is egészségesen szeretne étkezni akkor nem kell feltétlen gluténmentes lisztekből főznie és sütnie hiszen ezek közül is léteznek olyanok, melyek felszívódása gyors. Glutént tartalmazó lisztek közül pedig létezik olyan, amely lassú felszívódású, tehát a nap szinte bármely szakában fogyasztható. Ez persze csak egy példa, hiszen nem csak a lisztek tartalmaznak szénhidrátot. Számos más alapanyag esetében érdemes utána olvasnunk a bennük fellelhető értékeknek. 

A fent leírtak alapján tehát sokkal inkább az ételek minőségére kellene a hangsúlyt fektetnünk, mint sem a kalóriákat számlálnunk, hiszen a magasabb kalória tartalmú étel lassú felszívódással sokkal egészségesebb, mint a gyors felszívódású ám de alacsonyabb kalória tartalmú bevitel. A következő blog bejegyzésben pedig listázunk nektek pár konkrét sütő, főző alapanyag példát is. 

Ha hasznos volt az információ, oszd meg másokkal is a bejegyzést. :)