Tunéziai ratatouille

2020.04.25

Olyan rég jártam Sousse városában, hogy talán igaz sem volt. Tunéziában rengeteg új élményt szerezhetsz, ha nem ragaszkodsz a hotelek nyújtotta passzív pihenéshez és kényelemhez. Amikor kilépsz az utcára egyből pásztáznak a szemeid annyira sok ismeretlen inger ér. A merőben eltérő kultúrát önmagában is nehéz megérteni. A helyiek erőszakosak, fenyegető közelséggel próbálnak rád sózni bármit, amiért cserébe pénzt kaphatnak tőled. Mindaddig érdekes vagy számukra, míg azt látják rajtad, hogy költeni szeretnél. Az után már ne akard lefordítani az arab szavakat... :)

Nyugodt sétára ne számíts az árusok közelében, nekik ugyan is egy két lábon járó pénztálca vagy, ahogy egyik barátom fogalmazna. Az összetartó közösség mellett csodásan meleg klíma vár rád, a Sahara szépsége, számos helyi történelmi érdekesség és a különleges helyi ételek, melyek vagy erősen fűszeresek vagy csípősek, de nem kicsit.


Salade de zaalouk, a tunéziai lecsóHa tizenegy év után is az ugrik be, hogy rengeteg koszt hagytak az emberek az utcákon, akkor lehet benne némi igazság. Mediterrán üdülés ide vagy oda, gondolom minden tapasztalatra kíváncsiak vagytok... Ennek ellenére bolond, aki nem kóstol bele az autentikus ízekbe az utcán sétálva, melyeket a helyiek kínálnak a vásárló sorokon. A sok szemét miatt persze több a repkedő bogár, ezt kalkuláld bele, ha próbát teszel.

Tunéziában szeretnek húst fogyasztani, de a vegetáriánus ételeiket is olyan izgalmasan készítik el, hogy a mennyekben érzed magad tőlük. A kevert fűszerek mellett vagy helyett imádják a csípőset, ez utóbbi dominál a helyi salade de zaalouk-ban, vagy is a tunáziai ratatouille-ban is. Miközben falatozom egy helyi árusnál, figyelmes leszek a bazár sor elején szemet szúró felakasztott marha fejre, melynek vére a falon csordogál. Jó étvágyat! Ez a helyi szokás elég gyakori, a bolt tulajdonosának dicsőséget hoz. 

Ebben a szokatlan közegben leltünk rá a magyar zászlóval ellátott lángos standra. Magyar barátunk helyeslően bólintott, hogy erre felé ez a dolgok rendje. 

Olvasd el mielőtt belevágsz...

  • Ezt az ételt a hagyományokhoz híven szoba hőmérsékleten illik fogyasztani
  • Nem szégyen, ha nem rajongsz a csípős paprikáért, bátran hagyd el, mert attól még kiválóan érvényesül a zöldségek érett ízkombinációja
  • Vigyázz, ne hogy olyan sokáig főzd, hogy elfogy a folyadék az aljáról és odakap az étel, mert akkor keserű lesz a padlizsánod. 

.