5 tipp a vitaminok pótlására, de nem akárhogy

2019.02.04

Csak finoman...

Mostanság magam sem vágyom másra egy hosszú munkanap után, mint otthon bekucorodni a takaró alá a forró csokimat kortyolgatva. De a téli finomságok sajnos nem tartalmaznak túl sok ásványi anyagot és ezekben a hónapokban még a kültéri programokról is gyakrabban mondunk le a nagy hideg miatt, megfosztván bőrünket a vitaminoktól. Íme néhány tipp, mely a vitaminok bevitelét segíti:

1. Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök

Gondoltad volna, hogy a szupermarket fagyasztóiban lévő áruk egyesei frissebbek, mint a zöldséges pultban fellelhetőek? Ki tudja mi óta várja a répa, az alma és a többi színes finomság a rekeszekben, hogy hazavigyük őket a boltból? Az élelmiszer csomagolásban azonban szabályzott, hogy a nyersen fagyasztandó árukat a szüretelést követően a lehető leghamarabb a hűtőbe kell helyezni. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy gyorsfagyasztással a bennük lévő vitaminokat óvjuk és a különböző mikroorganizmusok szaporodását pedig gátoljuk. Így télen is étkezhetsz változatosan, ehetsz bármilyen gyümölcsöt és zöldséget, nem kényszerülsz az épp aktuálisan fellelhető narancs, banán majszolására, amit már meguntál. 

2. Mit nem fagyaszthatunk? 

Az előzőekben említetteken kívül bátran fagyaszthatunk húsokat tetszőleges adagokban elcsomagolva vagy halakat, bár ez utóbbi a legromlékonyabb, így ügyeljünk a teljesen steril filézésre és tisztításra. 

Élő állatokat, mint pl. kagyló féléket otthoni körülmények között nem tudunk lefagyasztani, hiszen az felér a lassú halállal, melyet követően nem fogyaszthatóak. 

A grapefruit, narancs, mandarin vagy dinnye félék esetében sem járunk sikerrel, mert ha kiengednek ezek a lédús finomságok löttyedtek lesznek. 

Friss tejtermékeket sem szerencsés így eltárolni, mert kicsapódnak.

3. Krémlevesek

Finomak, kellemesen melegek és még sem a nyers hozzávalókat kell rágcsálnunk hozzá, amit eleve nem kívánunk a téli hideg órákban. A nyári szezon friss salátáinak ellentettje a gőzölgő krémleves, melynek oly sok változata létezik. Lehetnek színesek, édesek, sósak, de mindenképp friss alapanyagból készítjük őket és még jól is esnek könnyed vacsoraként. Fűszerezd kedvedre a céklalevest, tégy a kedvenc szórásodból tökmag levesedre vagy díszítsd friss hozzávalókkal zellerkrémed. Nem mellesleg a gyerekek is imádják, vitamin pótlásra kiválóak. 

4. A színes reggeli

Hiába tagadjuk, ami a szemünknek tetszik az asztalon, azt hamarabb megkívánjuk, elfogyasztjuk. Készítsünk hát változatos szendvicseket reggelente és csempésszük beléjük a frissességet és az energiát. 

5. Egészséges desszertek

Kevesen tudják, hogy egyes zöldségekből desszert is készíthető és prímán kombinálhatóak hozzájuk hasonló gyümölcsökkel. Télen sem kell a csokoládé torta bűvöletébe kapaszkodnunk. Bonita tipp: csökkentsd a hozzáadott cukor tartalmat és turbózd fel süteményed a friss alapanyagokban fellelhető természetes cukrokkal, melyek egészségesebbek. A trükköket megtanulhatod kurzusunkon, ahol három féle finomság elkészítésére lesz lehetőséged. Jelentkezz!